Liesklachten en Liesblessures – Fysiotherapie Beuzenberg Groningen / peize

fysiotherapie groningen - liesklachten

Fysiotherapie bij liesklachten in Groningen of Peize bij Fysiotherapie Beuzenberg

Wat is een liesblessure?

Een liesblessure kan erg complex zijn, er zijn veel structuren rondom de lies die hier klachten kunnen geven. Vaak denkt men aan overbelasting van de spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen (adductoren), maar dat is niet altijd het geval.
De liesblessure zegt eigenlijk alleen iets over het feit dat er pijn in de lies is. Een liesbreuk, artrose of een scheuring van een van de spieren in de liesregio kunnen soortgelijke klachten geven. Naast de lokale liesklachten waarbij de oorzaak dus in de lies is gelegen kunnen liesklachten ook nog vanuit het bekken of lage rug ontstaan. Hier bespreken we de doorsnee liesblessure. We hebben het dan over de chronische liesblessure aan de binnenkant van de lies bij de aanhechting van de adductoren.

Symptomen liesblessure

De symptomen van een liesblessure zijn in het begin vaak pijn in de lies na het sporten, wat ook weer redelijk snel verdwijnt. Als de belasting niet wordt aangepast kunnen de klachten zich ook voor en tijdens de sportbeoefening uiten. De Belasting terugdraaien is dus erg belangrijk als deze klachten ervaren worden.
Een liesblessure is vaak een gecompliceerde blessure. Omdat er in de liesstreek veel spieren/pezen een rol spelen, zijn er bij liesblessures vaak ook meerdere spieren betrokken.

Hoe ontstaat een liesblessure?

Een chronische liesblessure ontstaat eigenlijk altijd door overbelasting.
Oorzaken van overbelasting zijn:

 • het te snel opvoeren van sportbelasting
 • voortdurend eenzijdige bewegingen, zoals draaibewegingen
 • grote en langdurige belastingen, zoals het schieten van een bal met de binnenzijde van de voet
 • combinatie van sport en (zwaar) werk
 • gebrek aan flexibiliteit
 • gebrek aan kracht

Een acute blessure kan chronisch worden als men te lang met het letsel blijft lopen. Bovendien is als gevolg van een chronische blessure de kans op een acute blessure weer groter.

Diagnose liesblessure

Het is erg belangrijk dat er een goede diagnose gesteld wordt. Een liesblessure kan erg complex zijn, daarom is het aan te raden om de blessure naar een fysiotherapeut te gaan.
Aan de hand van een vragengesprek in combinatie met een uitgebreid onderzoek wordt er door de fysiotherapeut gekeken welke structuren de klachten veroorzaken. Hier wordt een gepaste behandeling bij gekozen.
Hieronder staan kort een aantal acties die u kunt ondernemen afhankelijk van de ernst van de blessure.

 • Heb je pijn de dag na sportbeoefening en/of aan het begin van de warming-up (fase 1 en 2). Neem dan 1 tot 2 weken rust.
 • Bevind je je al in fase drie of vier dan een kun je het best een (sport)arts of fysiotherapeut raadplegen.
 • Besteed extra aandacht aan een goede warming-up.

Revalidatie/behandeling liesblessure

Door oefeningen te doen voor de spierkracht en de romp stabiliteit (corestability) kan het herstel van een liesblessure worden versneld. De opbouw van de oefeningen loopt van eenvoudig tot complex en van minder belastend naar intensief belastend. Wanneer het herstel voldoende is gevorderd, kan langzaam met sportspecifieke oefeningen worden begonnen.
Naast het doen van oefeningen zijn er ook andere middelen die een gezonde sporthervatting kunnen ondersteunen. Denk dan aan een warmtebroek, techniekverbetering en taping.

Preventieve maatregelen

 • Je kunt oefeningen voor de lies ook doen om een (nieuwe) liesblessure te voorkomen.
 • Door het doen van een goede warming-up kunnen blessures voorkomen worden. Je bereidt de spieren en de rest van het lichaam voor op wat er gaat komen
 • Volledig herstel is de beste methode om herhaling te voorkomen. Revalidatie en aangepaste trainingen bevorderen het herstel.

Fysio bij Liesklachten in Groningen, Fysiotherapie Beuzenberg Groningen & Peize

 • Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
 • Specialisaties in onder andere sportrevalidatiemanuele therapiedry needling en echografie.
 • Wij hanteren geen wachtlijst.
 • Gevestigd aan de Westerhaven 64 in het centrum van Groningen
 • Gevestigd aan de Zr. Kleveringa straat in Peize

Fysiotherapie Beuzenberg beschikt over twee filialen, in Groningen en Peize, beide filialen zijn goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Zie 9292 voor actuele reisinformatie voor het openbaar vervoer. Mocht u met de auto komen kunt u in Groningen het beste parkeren in de parkeergarage onder de Mediamarkt aan de Westerhaven.