Shin Splints – Fysiotherapie Beuzenberg Groningen / Peize

Fysiotherapie Beuzenberg Groningen & Peize

shinsplints

Symptomen Shin splints

Shin Splint is een algemene “verouderde” aanduiding van allerlei klachten aan het onderbeen. Een betere en meer wetenschappelijk geaccepteerde naam is het Mediaal Tibiaal Stress syndroom. Deze naam geeft de aard en de lokalisatie van de klacht het best weer. De klachten zijn een gevolg van overbelasting van de diverse structuren in het onderbeen, meestal ontstaan deze klachten bij hardlopers en mensen die een sport beoefenen met een hoge sprongbelasting. De klachten zijn doorgaans goed te behandelen.

Shin splint herken je aan een zeurende of stekende pijn in de schenen. Vaak doet de binnenrand van het scheenbeen zeer of heb je last van pijnlijke spieren aan de voorkant van het scheenbeen. Soms is aanraking pijnlijk. In het begin heb je alleen pijn na de benen belast te hebben, maar na verloop van tijd heb je steeds meer rust nodig om van de pijn af te komen. Uiteindelijk is de pijn continu aanwezig.

Oorzaken van shin splints

Shin splints is niet één bepaalde blessure. Een betere, meer wetenschappelijke benaming is ‘mediaal tibiaal stress-syndroom’. Het is eigenlijk een symptoom van verschillende blessures. Zo zorgt overbelasting voor geïrriteerde of ontstoken spieren en pezen.
uit onderzoek blijkt dat de M. Soleus (diepe kuitspier) die aan de binnenzijde van het scheenbeen aanhecht vaak een grote rol speelt bij shin splint klachten.
Naast overbelasting kan overpronatie een oorzaak zijn voor pijnlijke schenen. Bij lopers die overproneren zakt de enkel naar binnen bij het afwikkelen van de voet. Daardoor verplaats je veel gewicht naar de binnenzijde van je voet en komt er veel spanning op de spieren te staan. Tot slot kan het compartimentsyndroom de boosdoener zijn. Een dikker geworden spier heeft dan te weinig ruimte binnen het vlies dat de spier omringt, waardoor de spier klem komt te zitten.

Diagnose shin splints

Om een goede diagnose te kunnen stellen wordt er door de fysiotherapeut een lokaal en totaal lichamelijk onderzoek uitgevoerd.
Zo wordt de stand van de voeten beoordeeld en wordt er gevoeld naar spierspanning, triggerpoints en pijn in het onderbeen. Daarnaast kijkt de fysiotherapeut naar de stand van de knieën, het bekken en een eventueel beenlengteverschil.
Tot slot kan er een opname gemaakt worden van het lopen en hardlopen wat dan door de fysiotherapeut geanalyseerd wordt.
Indien nodig kan dit alles nog worden aangevuld met echografie om eventuele ontstekingen of beschadigingen in beeld te brengen.

Behandeling van shin splints

De behandeling van de fysiotherapeut kan bestaan uit:
• Massage en rekken van met name de M. soleus(diepe kuitspier)
• Dry needling van kuit- en scheenbeenmusculatuur
• Medical taping
• Looptraining

Hiernaast zal afhankelijk van de klachten ook de belasting wat teruggeschroefd moeten worden en kan er geadviseerd worden een op maat gemaakte steunzool te gebruiken.

Fysio bij shin splints in Groningen en Peize bij Fysiotherapie Beuzenberg

  • Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
  • Specialisaties in onder andere sportrevalidatiemanuele therapiedry needling en echografie.
  • Wij hanteren geen wachtlijst.
  • Gevestigd aan de Westerhaven 64 in het centrum van Groningen
  • Gevestigd aan de Zr. Kleveringa straat in Peize

Fysiotherapie Beuzenberg beschikt over twee filialen, in Groningen en Peize, beide filialen zijn goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Zie 9292 voor actuele reisinformatie voor het openbaar vervoer. Mocht u met de auto komen kunt u in Groningen het beste parkeren in de parkeergarage onder de Mediamarkt aan de Westerhaven.