(voorste) Kruisband ruptuur – Groningen / Peize

kruisband ruptuur - fysiotherapie groningen

Fysiotherapie Beuzenberg Groningen & Peize

De Fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Beuzenberg zijn gespecialiseerd in het behandelen van sportgerelateerde klachten.

Oorzaak Voorste kruisband ruptuur

Een voorste kruisband ruptuur onstaat vaak door een overstrekking van de knie of een draaibeweging van het bovenbeen waarbij het onderbeen blijft staan. Dit gebeurd met name vaak bij sporten waarbij het lichaam snel van richting moet veranderen en er  veel krachten op de knie werken zoals bij Voetbal, Basketbal, rugby, skiën en Hockey. Veel mensen horen een luide ‘knap’ wanneer het ligament scheurt en daarnaast voelt de knie instabiel.

Symptomen voorste kruisband ruptuur

De symptomen na een scheuring van de voorste kruisband verschilt per persoon.  Normaal gesproken is er zwelling van de knie binnen een korte periode na het trauma. Dit wordt veroorzaakt door een bloeding in het kniegewricht door gescheurde bloedvaatjes in het beschadigde ligament. De instabiliteit die veroorzaakt wordt door het gescheurde ligament geeft een gevoel van onzekerheid en het gevoel erdoor heen te gaan. Dit is met name als men de knie van richting doet veranderen. De eerste pijn en zwelling verdwijnt meestal na 2 tot 4 weken, maar de instabiliteit blijft. De instabiliteit van de knie kan met behulp van fysiotherapie en een goed trainingsschema in veel gevallen verholpen worden.

Behandeling / revalidatie voorste kruisband ruptuur

Als eerste zal de behandeling van een voorste kruisband ruptuur bestaan uit het ontlasten van de knie met behulp van krukken en rust totdat de zwelling en de pijn afnemen. Fysiotherapie is veelal noodzakelijk om zoveel mogelijk de normale bewegingsuitslagen terug te krijgen. Een fysiotherapeutisch trainingsprogramma zal gericht zijn op het trainen van de coördinatie en het aansterken van de beenspieren, die het verlies aan stabiliteit door de voorste kruisband ruptuur zullen overnemen. Soms wordt gebruikt gemaakt van een brace om de stabiliteit weer te vergroten. Als de symptomen van instabiliteit niet verminderen met een brace of na een goed trainingsprogramma, dan kan een operatie waarbij de voortse kruisband wordt vervangen uitkomst bieden.

 

Voorste kruisband reconstructie

De twee meest gebruikte operatietechnieken

– Reconstructie van de voorste kruisband door middel van een deel van de kniepees (patellapees)
– Reconstructie door gebruik te maken van de hamstringpees (M.gracillis en M. semitendinosus)

Het ondergaan van een voorste kruisband reconstructie is een behoorlijke ingreep. Voor een goed resultaat en is het nauwkeurig volgen van een revalidatieprogramma bij een fysiotherapeut belangrijk. Het gehele revalidatietraject neemt ongeveer 9 maanden in beslag.
Na de revalidatie zal de knie sterker en stabieler zijn en aanvoelen. Voor het vervangen van de voorste kruisband kan gebruik gemaakt worden van de kniepees of van de hamstrings (de buigspieren van het bovenbeen). De laatste jaren wordt er voornamelijk gekozen voor een operatie met de hamstringpees. Dit omdat mensen bij de operatie met de kniepees vaak pijn bleven houden ter hoogte van de kniepees.
De operatie vindt plaats onder algehele narcose of plaatselijke verdoving en duurt gemiddeld  1-1,5 uur.

De behandeling/revalidatie na een voorste kruisband reconstructie

De knie heeft in het begin rust nodig, omdat de nieuwe kruisband tijd nodig heeft om goed vast te groeien. Dit neemt niet weg dat u al snel na de operatie met een oefenprogramma begint. U leert de knie langzaam te belasten, zodat u de weer de normale dagelijkse activiteiten kunt doen.
De eerste dagen na de operatie wordt met behulp van fysiotherapie geprobeerd de knie weer tot 90 graden te buigen en volledig te strekken. Voor de eerste weken wordt het lopen met twee krukken aangeleerd. Dit wordt op geleide van de pijn en het looppatroon afgebouwd naar het lopen zonder krukken.

Fysiotherapie Beuzenberg Groningen, voorste kruisband ruptuur

  • Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
  • Specialisaties in onder andere sportrevalidatiemanuele therapiedry needling en echografie.
  • Wij hanteren geen wachtlijst.
  • Gevestigd aan de Noorderhaven 18 in het centrum van Groningen
  • Gevestigd aan de Westerhaven 64 in het centrum van Groningen
  • Gevestigd aan de Zr. Kleveringa straat in Peize

Fysiotherapie Beuzenberg beschikt over twee locaties in Groningen en 1 locatie in Peize, alle locaties zijn goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Zie 9292 voor actuele reisinformatie voor het openbaar vervoer. Mocht u met de auto komen kunt u in Groningen het beste parkeren in de parkeergarage onder de Mediamarkt aan de Westerhaven en voor Noorderhaven langs de gracht aan de noorderhaven of parkeergarage ossenmarkt.