Enkelverzwikking, Inversietrauma – Groningen / Peize

Fysiotherapie Beuzenberg Groningen & Peize

Fysiotherapie Groningen Beuzenberg - enkelverzwikking

Bijna iedereen gaat wel eens “door zijn enkel”. Wanneer dit gebeurt en je voet klapt naar binnen, spreken we van een enkelverzwikking. Officieel gezien wordt een enkelverzwikking een inversie trauma genoemd.
Vaak zit de pijn aan de buitenkant van de enkel gelokaliseerd en wordt de enkel dik.

Wat is een inversietrauma?

De enkel bestaat uit twee gewrichten, het bovenste spronggewricht en het onderste spronggewricht

Deze gewrichten worden verstevigd door een aantal banden die aan de buiten- en binnenkant over de gewrichten heen lopen. Deze banden worden ligamenten genoemd. Deze banden zijn vrij stug, maar bezitten enige rekbaarheid. Ze zorgen ervoor dat extreme bewegingen in het gewricht opgevangen worden.

Wanneer je de enkel naar binnen buigt, komen de ligamenten aan de buitenkant op rek en remmen zo de beweging. Wanneer je de enkel naar buiten buigt, komen juist de binnenste ligamenten op rek. Wanneer je echter “door je enkel gaat”, worden de ligamenten zo ver opgerekt dat ze kunnen verrekken, of zelfs scheuren. Dit scheuren kan betekenen, dat er een klein scheurtje in één of meerdere ligamenten ontstaat, maar er kunnen ook ligamenten compleet afscheuren. Ook kunnen de gewrichten beschadigd raken.

Gradaties inversietrauma

Er bestaan dus verschillende gradaties bij een inverietrauma.

De ernst van het letsel wordt onderverdeeld in de volgende gradaties:

– Graad 1: overrekking van de  ligamenten (banden). Slechts enkele vezels zijn beschadigd.

– Graad 2: totale ruptuur van een ligament, vaak het ligamentum talofibulare anterius

– Graad 3: totale ruptuur van meerdere ligamenten. (lig. Talofibulare anterius, talofibulare posterius, calcaneofibulare, talofibulare anterius inferius).

Symptomen inversietrauma

Tijdens en direct na een enkelverzwikking, oftewel inversietrauma is er hevige pijn aan de buitenkant van de enkel en voet. Op de aangedane zijde staan en lopen is vaak erg pijnlijk of soms zelfs onmogelijk. Afhankelijk van de ernst ontstaat er zwelling ten gevolge van de optredende bloeding. Later onstaat er afhankelijk van de ernst vaak een blauw/gele verkleuring (hematoom) aan de buitenzijde en soms ook binnenzijde ven de enkel. Een hematoom, klein of groot, is een zeer sterke aanwijzing voor het aanwezig zijn van een ruptuur.
Vrijwel alle passieve bewegingen in de enkel kunnen pijnlijk zijn door de zwelling en rek op de ligamenten. Vooral het naar binnen bewegen van de voet is vaak erg pijnlijk.

Verder kan de enkel na het trauma instabiel aanvoelen.

Behandeling van een enkelverzwikking:

Voor de eerste periode, tot 72 uur na het trauma kan men de RICE methode toepassen.
RICE methode

  • Rust: het ledemaat rust geven
  • IJs: minimaal 10 minuten koelen
  • Compressie: druk geven
  • Elevatie: hoog houden/leggen van geblesseerde ledemaat

De behandeling hangt verder af van de ernst van het letsel.
De Fysiotherapeut kan dit onderzoeken.

Middels echografie kunnen de fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Beuzenberg in beeld brengen hoe ernstig de blessure is en hierop de behandeling aansluiten.

Vaak is het verstandig om de eerste dagen met krukken te lopen en een elastische bandage te laten aanbrengen. In een later stadium zal de behandeling bestaan uit het mobiliseren van de enkel en oefeningen ter verbetering van de spierkracht en stabiliteit van de enkel.

Fysiotherapie Beuzenberg Groningen & Peize

  • Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
  • Specialisaties in onder andere sportrevalidatiemanuele therapiedry needling en echografie.
  • Wij hanteren geen wachtlijst.
  • Gevestigd aan de Westerhaven 64 in het centrum van Groningen
  • Gevestigd binnen het gezondheidcentrum de Esrank in Peize aan de Zr. Kleveringastraat

Fysiotherapie Beuzenberg beschikt over twee filialen, in Groningen en Peize, beide filialen zijn goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Zie 9292 voor actuele reisinformatie voor het openbaar vervoer. Mocht u met de auto komen kunt u in Groningen het beste parkeren in de parkeergarage onder de Mediamarkt aan de Westerhaven.