Fysiotherapie Beuzenberg

9.6 / 10 | 50 waarderingen

Schouderinstabiliteit

Bij schouderinstabiliteit is er een te grote beweeglijkheid van de schouder. De schouder kan dan regelmatig (bijna) uit de kom gaan. Dit wordt ook wel een schouder (sub) luxatie genoemd.

Het schoudergewricht is qua bouw van de botten het meest instabiele gewricht van het lichaam. Als het gewrichtskapsel te ruim is, kan de schouder te ver bewegen. Dit heet schouderinstabiliteit. Zowel het kapsel, het labrum, de omliggende spieren als de coördinatie van de schouderkom zijn belangrijk voor de stabiliteit van de schouder.

Schouderinstabiliteit kan ontstaan na het uit de kom gaan van de schouder bij bijvoorbeeld een val of ongeluk. Daarnaast kunnen sommige mensen vanaf de geboorte al aanleg hebben voor slappe banden en kapsels dit noemen we hypermobiliteit.

Wat zijn de symptomen bij schouderinstabiliteit

Kenmerkend voor instabiliteit van de schouder is pijn bij het heffen en naar buiten draaien van de bovenarm. Mensen ervaren een gevoel van instabiliteit in het schoudergewricht, met name bij eindstandige bewegingen.

Hoe wordt de diagnose ‘schouderinstabiliteit’ gesteld?

De diagnose kan worden gesteld op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek van schouderklachten zijn en aantal specifieke testen van beland zoals de aprehension test, sulcus sign, en load & shift test.

Behandeling bij schouderinstabiliteit

De behandeling van schouderinstabiliteit begint met een afgestemd fysiotherapeutisch trainingsprogramma. De twee belangrijkste elementen voor de stabiliteit zijn de banden en de spieren rondom de schouder. Bij een tekort aan stabiliteit van de ligamenten (kapsel) zullen de spieren (met name de rotator cuff) versterkt moeten worden om dit verlies op te heffen. De training moet specifiek gericht zijn op deze spieren. Behalve het trainen van de kracht van deze spieren zal de coördinatie ook worden getraind. Het gaat er dan om dat de patiënt de schouderspieren op het juiste moment kan aanspannen zodat er geen instabiliteit optreedt.
Als de therapie er niet in slaagt om de spieren genoeg te versterken, omdat de instabiliteit te groot is om dit te compenseren door middel van spierkracht, kan een operatie uitkomst bieden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Beuzenberg.

Neem contact op

Start chat
Heeft u een vraag?
Hi, kunnen wij u ergens mee van dienst zijn?