Fysiotherapie Beuzenberg

9.6 / 10 | 50 waarderingen

Oedeemtherapie – Groningen & Peize

Oedeemtherapie in Groningen en Peize bij Fysiotherapie Beuzenberg

Wat is Oedeem?

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuitje in worden gedrukt (‘pitting oedeem’). Na een nacht rust zijn de voeten weer slank. Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of de benen voor. Er is moeilijker een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nachtje slapen.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of een defect lymfsysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Anatomie

Het lymfsysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfbanen die het vocht transporteren en uit lymfklieren die een zuiverende werking hebben. Als het lymfvocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen, buik en in de hals zitten veel lymfknopen.

Hoe kunt u Lymfoedeem herkennen?

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar het zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.

Wat te doen bij Lymfoedeem?

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan direct contact op met uw huisarts of specialist. In overleg besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is.

Wat is Oedeemfysiotherapie/Oedeemtherapie

Oedeemfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Oedeemfysiotherapie, ook wel lymftherapie genoemd, is een vorm van fysiotherapie die gebruikt wordt bij aandoeningen met zwellingen. Lymfoedemen zijn aanhoudende zwellingen in armen, borst of benen. De ledematen worden bij toenemende zwellingen zwaar, vermoeid, pijnlijk en onbeweeglijk. Dagelijkse bezigheden zoals het huishouden, het werk of de hobby worden een ware last of kunnen niet meer uitgevoerd worden. Oedeemfysiotherapie is een combinatietherapie van massagetechnieken, compressie en oefentherapie.

Wanneer heeft u baat bij Oedeemtherapie?

Oedeem kan aangeboren zijn of ontstaan na bijvoorbeeld kanker of wondroos. Oedeemfysiotherapie wordt daarom regelmatig ingezet na behandeling van borstkanker en prostaatkanker of bij problemen met spataderen of open benen. Door lymf- of oedeemfysiotherapie vroegtijdig in te zetten, wordt voorkomen dat bewegingsbeperkingen optreden en dat u in uw dagelijkse bezigheden wordt gehinderd. De kans op complicaties zoals wondroos en open wonden wordt door inzet van deze therapie verkleind. 

Hoe werkt Oedeemtherapie?

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam. 

Zij maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Dit houdt in dat ze het vocht behandeld, wat op plaatsen in het lichaam zit waar het niet hoort. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan.

Rianne van de Water is de oedeemtherapeut van Fysiotherapie Beuzenberg. Zij heeft eerst opleiding fysiotherapie afgerond en heeft vervolgens zich gespecialiseerd in oedeemtherapie.

Oedeemtherapie bij Fysiotherapie Beuzenberg Groningen & Peize

  • Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
  • Specialisaties in onder andere sportrevalidatiemanuele therapiedry needling,  shockwave en echografie.
  • Wij hanteren geen wachtlijst.
  • Gevestigd aan de Noorderhaven 18 in het centrum van Groningen
  • Gevestigd aan de Westerhaven 64 in het centrum van Groningen
  • Gevestigd aan de Zr. Kleveringastraat in Peize

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Beuzenberg.

Neem contact op

Start chat
Heeft u een vraag?
Hi, kunnen wij u ergens mee van dienst zijn?