Fysiotherapie Beuzenberg

9.6 / 10 | 50 waarderingen

Runners knee

Een runners knee is een veel voorkomende overbelastingsblessure bij hardlopers. Bij een runners knee zit de pijn aan de buitenzijde van de knie. Dit wordt ook wel eens een Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom genoemd. Het kenmerkt zich door vaak acute opkomende pijnklachten aan de buitenzijde van het kniegewricht. Deze wordt veelal veroorzaakt doordat er wrijving plaatsvindt tussen het bot en de peesplaat (Tractus Iliotibialis). Met name sporters en  duursporters kunnen te maken krijgen met het runners knee. Over het algemeen is dit door middel van rust en fysiotherapie goed te behandelen. Shockwavetherapie kan ook een goede en doeltreffende oplossing zijn voor een hardnekkige runners knee.

Wat zijn de symptomen bij een runners knee

  • Pijn aan de buitenzijde van de knie
  • Pijn neemt toe bij springen, hardlopen of traplopen
  • Pijn kan uitstralen tot aan de bovenzijde van het onderbeen
  • De klachten beginnen vaak met lichte iritatie

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek kan de diagnose van een runners knee gesteld worden. Vaak is de pijn goed aan te wijzen en zijn er specifieke lichamelijke testen die de klachten kunnen uitlokken. Eventueel kan een echo de diagnose bevestigen. Bij Fysiotherapie Beuzenberg maakt dit standaard uit van het onderzoeksbeleid alvorens gestart zal worden met eventuele shockwavetherapie.

Behandeling bij een runners knee

Het is belangrijk om de oorzaak van de runners knee klachten te achterhalen om een goede behandeling te starten. De behandeling bestaat naast onze shockwave therapie voornamelijk uit fysiotherapie. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan rekoefeningen van de peesplaat en bilspieren, massage, het opheffen van bewegingsbeperkingen in lage rug, heup, bekken, knie en enkel en er kan een oefenprogramma gevolgd worden. Ook dient u een aangepast trainingsschema te volgen.

Ook een analyse van de stand van de voeten en het looppatroon, en eventueel het gebruik van inlegzooltjes of ander schoeisel, kan tot verbetering van de klachten leiden. Tijdens het eerste consult zullen we middels echografie exact gaan bepalen waar uw runners knee zich bevindt en vervolgens met u een behandelplan op gaan stellen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Beuzenberg.

Neem contact op

Start chat
Heeft u een vraag?
Hi, kunnen wij u ergens mee van dienst zijn?