Hielspoor (fasciitis plantaris) – Groningen / Peize

Fysiotherapie Beuzenberg Groningen & Peize

hielspoor

Fysio bij Hielspoor

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een uitstekend stukje bot aan de onderkant van je hielbeen. De medische term is calcaneusspoor omdat de Latijnse naam voor het hielbeen ‘calcaneus’ is. Een hielspoor komt erg vaak voor. Naar schatting heeft 75% van de volwassen Nederlanders een uitsteeksel aan het hielbot. Bij de meeste mensen geeft het geen klachten, maar tussen de 300.000 en 400.000 mensen hebben er wel last van.
Een hielspoor veroorzaakt pijn aan de binnenzijde en onderkant van de hiel.
Deze pijn onstaat vaak bij belasting van de voet na een periode van rust.

Oorzaken van hielspoor

Het botuitsteeksel wordt vaak veroorzaakt door een overbelasting van de voet. Aan je hielbeen zit een peesplaat(fascia plantaris) die onder je hele voetzool door loopt. Deze peesplaat zorgt ervoor dat je bij een stap je voet afwikkelt van je hiel naar je tenen. Wanneer je deze pees teveel belast kunnen er scheurtjes in de pees ontstaan ter hoogte van het hielbeen. Je lichaam zal deze scheurtjes proberen te herstellen. Tijdens dit proces kan je lichaam bot aanmaken om zo de verbinding tussen het hielbeen en de pees te verstevigen. Dit resulteert in de uiteindelijke hielspoor.

Een te hoge belasting van het peesblad kan op verschillende manieren ontstaan:

• Een verkeerd looppatroon of verkeerde stand van de voeten.
• Te intensieve belasting, bijvoorbeeld door sporten.
• Het gebruik van schoenen die onvoldoende steun geven.
• Het hebben van een staand beroep in combinatie met overgewicht.

De pijnklachten kunnen ontstaan doordat het botuitsteeksel zelf tegen het omringende weefsel aan drukt wanneer je staat. Er komt veel druk op je voeten te staan als je rechtop staat. De pijn kan ook komen doordat een zenuw in de verdrukking komt door de hielspoor of omdat de pees ontstoken raakt. In het laatste geval is er sprake van peesplaatontsteking ook wel fasciitis plantaris genoemd.

Diagnose van hielspoor

Wanneer de fysiotherapeut de voet onderzoekt bestaat er vaak drukpijn aan de onderzijde van de hiel.
Voor een nog betere diagnose kan er bij Fysiotherapie Beuzenberg Groningen een echografisch onderzoek uitgevoerd worden. Met ons echografie apparaat kan zo de eventuele botvorming of ontsteking van de peesplaat duidelijk in beeld gebracht worden.

Behandeling van hielspoor ( shockwave therapie )

Shockwave therapie is de effectieve behandeling bij hielspoor klachten.
Hielspoor of fasciitis plantaris is een hardnekkige blessure, die maanden of soms zelfs jaren kan duren bij onvoldoende maatregelen. Voor herstel is het aanzienlijk verminderen van de belasting noodzakelijk. In de acute fase kun je de voetzool koelen door hem over een met ijskoud water gevulde fles te rollen. Recent onderzoek toont aan dat Shockwave therapie erg effectief is bij hielspoor klachten of bij fasciitis plantaris. Vaak zijn er niet meer dan 5 behandelingen nodig.

De behandeling van de fysiotherapeut kan verder bestaan uit:

 • • Massage en rekken van de kuit- en voetmusculatuur
  • Dwarse fricties op de peesplaat(fascia plantaris)
  • Dry needling om de triggerpoints(spierknopen) in de voet en kuitmusculatuur te behandelen
  Shockwave therapie
  EPTE (percutane electrolyse)
  • Spierversterkende oefeningen
  • Loopanalyse en advies

Daarnaast is het goed om op maat gemaakte steunzolen te gebruiken om een goede ondersteuning van het voetgewelf te bewerkstellingen, zodat er minder spanning op de peesplaat komt te staan. In hardnekkige gevallen kan een Strassbourg sock worden aangeschaft, een kous die de peesplaat onder continue spanning brengt en die ‘s nachts gedragen moet worden.

Fysiotherapie Beuzenberg Groningen & Peize

 • Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
 • Specialisaties in onder andere sportrevalidatiemanuele therapiedry needling en echografie.
 • Wij hanteren geen wachtlijst.
 • Gevestigd aan de Noorderhaven 18 in het centrum van Groningen
 • Gevestigd aan de Westerhaven 64 in het centrum van Groningen
 • Gevestigd aan de Zr. Kleveringastraat 101-c in Peize

Fysiotherapie Beuzenberg beschikt over twee filialen, in Groningen en Peize, beide filialen zijn goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Zie 9292 voor actuele reisinformatie voor het openbaar vervoer. Mocht u met de auto komen kunt u in Groningen het beste parkeren in de parkeergarage onder de Mediamarkt aan de Westerhaven.