Tenniselleboog – Groningen / Peize

Fysiotherapie Beuzenberg Groningen & Peize

Elleboog_tennisel3

Een tenniselleboog is de meest voorkomende afwijking ter hoogte van pees/botovergang. De klachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door degeneratie (ontaarding) van het peesweefsel op 1 cm van de aanhechting op het bot. De bloedvoorziening van de pezen is hier het meest kritisch. Door ontaarding van het peesweefsel kunnen kleine scheurtjes ontstaan.

Een tenniselleboog veroorzaakt pijn aan de buitenzijde van de elleboog op de plaats waar de strekkers van de pols en de vingers aanhechten op de buitenzijde van de bovenarm.

Oorzaak tenniselleboog?

Een tenniselleboog wordt veroorzaakt door overbelasting. Niet alleen tijdens tennissen, maar ook door langdurig computerwerk of na zwaar handwerk, zoals poetsen of tillen van bijvoorbeeld kinderen.

Wat voor klachten veroorzaakt een tenniselleboog?

Een tenniselleboog geeft pijn ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog, vooral bij werkzaamheden zoals schilderen, timmeren en ramen zemen.

Diagnose tenniselleboog

Wanneer de fysiotherapeut uw elleboog onderzoekt dan bestaat er drukpijn ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog. De meest gevoelige test voor het bevestigen van de diagnose tenniselleboog is het strekken van de middelvinger tegen weerstand in met een gestrekte elleboog. In geval van een tenniselleboog geeft de patiënt pijn aan ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog. Het laten vervaardigen van röntgenfoto’s heeft niet zoveel zin omdat hierop geen afwijkingen worden waargenomen bij een tenniselleboog.

Behandeling tenniselleboog

De Behandeling van de fysiotherapeut kan bestaan uit:

 • massage van de pols- en vingerstrekkers
 • EPTE therapie
 • shockwave therapie
 • dwarse fricties op de pees
 • dry needling (triggerpointbehandeling)
 • medical taping
 • excentrische oefeningen om de belastbaarheid van de pees te vergroten

Daarnaast moet de patiënt zelf zoveel mogelijk de pijnlijke handelingen vermijden.
En kan er eventueel brace geadviseerd worden om zo het aanhechtingsgebied nog meer rust te geven.

Bovengenoemde maatregelen kunnen ondersteund worden door een periode van maximaal drie weken pijnmedicatie. Mochten voorgenoemde maatregelen geen effect sorteren dan is te overwegen een injectie met een plaatselijke verdoving en een bijnierschorshormoon (corticosteroïd preparaat) ter hoogte van de aanhechting van de pees op het bot te geven. Deze injectie kan zonodig na drie en zes weken worden herhaald.

Tenniselleboog, Fysiotherapie Beuzenberg Groningen & Peize

 • Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
 • Specialisaties in onder andere sportrevalidatiemanuele therapiedry needling en echografie.
 • Wij hanteren geen wachtlijst.
 • Gevestigd aan de Westerhaven 64 in het centrum van Groningen
 • Gevestigd aan de Zr. Kleveringa straat in Peize

Fysiotherapie Beuzenberg beschikt over twee filialen, in Groningen en Peize, beide filialen zijn goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Zie 9292 voor actuele reisinformatie voor het openbaar vervoer. Mocht u met de auto komen kunt u in Groningen het beste parkeren in de parkeergarage onder de Mediamarkt aan de Westerhaven.