Fysiotherapie Beuzenberg

9.6 / 10 | 50 waarderingen

Kruisband letsel

Het is voor veel (top)sporters een grote angst: de (voorste) kruisband gescheurd. Het is voor sporters namelijk één van de meest ernstige blessures, omdat het vaak betekent dat ze lang moeten revalideren en er geen zekerheid is dat ze uiteindelijk weer op hun oude niveau weer kunnen sporten. We zien een gescheurde kruisband het meest voorkomen bij intensieve sporters. Zowel de voorste als de achterste kruisbanden kunnen gescheurd zijn, maar de voorste kruisband scheurt vaker dan de achterste kruisband. De voorste kruisband is één van de grote gewrichtsbanden (weefselbanden) die het dijbeen met het scheenbeen verbindt.

Vaak is de oorzaak van kruisbanden die gescheurd zijn een plotselinge draaiende beweging, terwijl het been vast op de grond staat, plotseling stoppen terwijl u rent of springen en op een gestrekt been landen. In zo’n 70% van de gevallen scheurt de kruisband zonder dat er direct contact met een tegenspeler of voorwerp is geweest. Een gescheurde voorste kruisband zien we vaker bij vrouwen en over het algemeen vaak bij voetballers, basketballers, handballers en skiërs. Onze (sport)fysiotherapeuten kunnen u onderzoeken en het letsel vaststellen.

Wat zijn de symptomen bij een kruisband letsel

  • Hoorbare knak tijdens een plotselinge draaiende beweging van het been
  • Zwelling rondom de knie na het trauma
  • Instabiel gevoel in de knie tijdens lopen of staan
  • Pijn neemt na 2 tot 4 weken af maar het instabiele gevoel blijft

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan gesteld worden aan de hand van het verhaal over de onstaanswijze en een aantal specifieke testen zoals de lachmann test en de schuifladen test. Middels een MRI scan kan de diagnose bevestigd worden.

Behandeling bij een kruisband letsel

Sommige orthopedische chirurgen verwijzen hun patiënten naar een fysiotherapeut voor een korte revalidatieperiode voor de operatie. Op deze manier kan met een betere conditie en kracht van de knie en bovenbeenspieren na de operatie aan de revalidatie begonnen worden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat hoe fitter u bent voor de operatie, hoe gemakkelijker het herstel zal gaan. Na de operatie ligt de nadruk op het bewegingsbereik en de kracht, bestaande uit een combinatie van belaste en onbelaste oefeningen waarvan de intensiteit steeds verder opgevoerd wordt.

Bij Fysiotherapie Beuzenberg bent u aan het juiste adres voor professionele begeleiding nadat uw kruisbanden geheel of gedeeltelijk gescheurd zijn. We hebben veel ervaring in de sport en kunnen uw revalidatie dan ook op de juiste manier begeleiden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Beuzenberg.

Neem contact op

Start chat
Heeft u een vraag?
Hi, kunnen wij u ergens mee van dienst zijn?