Fysio bij frozen shoulder bij Fysiotherapie Beuzenberg Groningen / Peize

Wat is een frozen shoulder?

Het Frozen shoulder syndroom is een aandoening waarbij mensen pijn en stijfheid ervaren in de schouder. Bij een Frozen Shoulder ontstaat de pijn meestal langzaam, het komt echter ook voor dat de pijn al binnen 2 dagen ontstaat. Behalve de pijn die in de eerste periode van deze aandoening vaak duidelijk aanwezig is, valt vooral de toenemende stijfheid van de schouder op. Hierdoor wordt het lastig om bijvoorbeeld de arm boven het hoofd te heffen en iets in de achterzak te stoppen. Het naar buiten draaien van de schouder is het meest beperkt. Kenmerkend bij een Frozen Shoulder is dat deze beweging zowel beperkt is als deze actief (door de eigen spieren) als passief (door iemand anders) wordt bewogen.

Fysio groningen bij frozen shoulder

Wat gebeurt er precies?

Er vind in het schouderkapsel eerst een ontstekings-proces plaats wat uiteindelijk leidt tot fibrose (verkleving) van het schouderkapsel. De afbeelding hieronder laat eerst een gezond schouderkapsel zien en daaronder een kapsel waarin het proces van fibrose plaatsvindt.

Hoe komt het?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 2 vormen van Frozen Shoulder:

 • De primaire Frozen Shoulder: Deze vorm komt het meeste voor, hierbij kan geen duidelijke oorzaak worden aangegeven.
 • De secundaire Frozen Shoulder: Deze vorm ontstaat vaak na een (soms klein) ongeluk. Ook kan deze vorm ontstaan door operaties van het gebied rondom de schouder of door verschillende aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes en schildklierproblemen).

Hoe vaak komt het voor?

Er wordt beschreven dat 2 tot 5 procent van de bevolking een Frozen Shoulder heeft. De Frozen Shoulder wordt het meest gezien tussen het 40e en het 60e levensjaar. Ze komt bij vrouwen meer voor dan bij mannen. Mensen met diabetes hebben een extra groot risico om een Frozen Shoulder te krijgen. Bij 10 tot 23% van de mensen met diabetes kan een frozen schoulder ontstaan.

Wat staat iemand met een Frozen Shoulder te wachten?

 • Het beloop van een frozen shoulder kan je in 3 fasen opdelen:
Freezing (bevriezende) fase: In deze fase staat pijn en de ontsteking van het gewrichtskapsel op de voorgrond. De pijn wordt meestal gevoeld aan de zijkant van de schouder, soms straalt deze pijn door tot de elleboog en kan zelfs tot de buitenzijde van de onderarm doortrekken.
 • Frozen (bevroren) fase: In deze fase komt de verstijving van de schouder op de voorgrond te staan. De pijn vermindert, maarde schouderfunctie raakt sterk beperkt. Deze fase duurt gemiddeld 4 tot 12 maanden.
 • Thawing (ontdooiende) fase: Deze fase duurt tussen de 5 en 26 maanden. Tijdens deze ontdooiende fase neemt de beweeglijkheid weer geleidelijk aan toe. Vaak blijft de schouder uiteindelijk nog iets beperkt vergeleken met de andere zijde. Maar dit geeft zelden problemen in het dagelijks leven.

Frozen shoulder, Fysiotherapie Beuzenberg Groningen & Peize

 • Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
 • Specialisaties in onder andere sportrevalidatie, manuele therapie, dry needling, shockwave therapie, EPTE en echografie.
 • Wij hanteren geen wachtlijst.
 • Gevestigd aan de Noorderhaven 18 in het centrum van Groningen.
 • Gevestigd aan de Westerhaven 64 in het centrum van Groningen.
 • Gevestigd aan de Zr. Kleveringastraat 101-c binnen Medisch Centrum Peize.

Fysiotherapie Beuzenberg beschikt over twee filialen, in Groningen en Peize, beide filialen zijn goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Zie 9292 voor actuele reisinformatie voor het openbaar vervoer. Mocht u met de auto komen kunt u in Groningen het beste parkeren in de parkeergarage onder de Mediamarkt aan de Westerhaven.