Fysiotherapie bij schouderklachten – Groningen / Peize

Fysio voor schouderklachten

Bij schouderklachten bevindt de pijn zich rondom de schouder, deze kan aan de voorzijde maar ook aan de achterzijde voelbaar zijn. Schouderpijn kan uitstralen naar de nek maar ook in de richting van de bovenarm of schouderbladen. Pijn die doortrekt naar zelfs de onderarm, hand en vingers kan de oorsprong hebben in de schouder.

Veel voorkomende schouderklachten zijn:

 • Tendinogene klachten
 • Impingement
 • Artrose
 • Frozen shoulder
 • Schouderluxatie (schouder instabiliteit)

Tendinogene klachten

Schouderklachten veroorzaakt door een pees/ spier is vaak een aanwezige ontsteking/ irritatie van de aanhechting van de pees aan het bot.

Deze klachten kenmerken zich door een pijn over de gehele schouderkop, met soms een duidelijk pijnpunt aan de voorzijde. Pijn is toenemend bij activiteiten, in rust nemen de klachten vaak weer af. Handelingen boven de 90 graden (zoals iets uit een hoger kastje pakken) gaan niet of moeizaam door de schouderpijn en op de schouder liggen is vaak niet prettig.

Pijn kan uitstralen naar de schouderbladen en de nek. Vaak is de schouderpijn al wat langer aanwezig (6< weken) en worden deze niet duidelijk minder. Bij Fysiotherapie Beuzenberg in Groningen en Peize kunnen we met behulp van echografie een duidelijke diagnose geven.

Shockwave therapie is vaak erg effectief bij tendinogene klachten.

Impingement (subacromiaal pijnsyndroom)

Dit betekend “inklemming”. De schouderklachten worden dan ook veroorzaakt door structuren (bot, spier, pees, slijmbeurs, kapsel enz.) die bekneld raken in de schouder.

De ruimte tussen schouderdak en de kop van de bovenarm bedraagt ongeveer 1 cm. Als deze ruimte kleiner wordt, kunnen weefsels minder goed onder het schouderdak door bewegen.
Het impingement syndroom is de meest gestelde diagnose bij patiënten met klachten rond de schouder; het betreft een ‘verzameldiagnose’. Kenmerkend voor een impingement is een duidelijk pijnlijk traject bij het heffen van de arm tussen de 60-120 graden.

Klachten kunnen onder andere worden veroorzaakt door een verkeerde houding, verminderde spierkracht, slijtage, instabiel schoudergewricht of een trauma.

Schouderklachten die kunnen voorkomen:

 • Stekende/ zeurende pijn rondom het gewricht
 • Pijn bij het op de schouder liggen
 • Heffen van de arm geeft een stekende/ zeurende pijn
Fysiotherapie Groningen - schouderklachten - schouderluxatie

Artrose

Artrose is slijtage dat in elke gewricht kan voorkomen. Geeft vaak een zeurende pijn in de schouder. Na langer in één houding zitten voelt de schouder ook vaak stijf aan. Dit komt bijna altijd door ouderdom, maar kan ook komen door langdurige overbelasting of familiaire aanleg.

Frozen Shoulder

Een frozen shoulder komt veel voor bij vrouwen in de leeftijd van 40-55 jaar. De pijn sluipt er aanvankelijk geleidelijk in, maar krijgt daarna snel een progressief karakter. Een frozen shoulder is in te delen in 3 stadia. In het eerste stadium gaat het naar buiten draaien van de arm moeilijk. Het aan- en uittrekken van kleding gaat moeizaam en kan zelfs pijnlijk zijn. In het tweede stadium wordt de pijn en bewegingsbeperking zo heftig dat de arm soms helemaal niet meer kan worden bewogen.
 In het derde en laatste stadium, zwakt de pijn geleidelijk af en komt de bewegingsvrijheid beetje bij beetje terug.
 De klachten worden veroorzaakt door een verkleving/pijnpunt in de onderschouderblad spier. Het pijnpunt zorgt ervoor dat de spier verkort/verkrampt en daardoor treedt de pijn en bewegingsbeperking op. Advies bij frozen shoulder: blijven bewegen, dit mag wat reactie geven, maar geen toenamen van de pijn langer dan één dag

Schouderluxatie

Het schoudergewricht is het meest instabiele gewricht van het lichaam. Bij een val of een plotselinge krachtige beweging kan de schouder uit de kom gaan (ontwrichting of luxatie genoemd). In 95% van de gevallen luxeert de schouderkop naar de voorzijde. Hierbij komt de kop dus voor de kom te zitten.
Dat de schouder een instabiel gewricht is wordt onder andere verklaard doordat de kom niet een echte kom is maar een botdeel is met een vrij vlak oppervlak en doordat de kop van de schouder veel groter is dan (het botgedeelte van) de kom. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de heupkop en de heupkom.
Rondom de schouderkom zit een kraakbeenrand (het labrum) die de kom vergroot en een “bumperfunctie” heeft ter voorkoming van luxaties.

Symptomen

De volgende symptomen zijn zichtbaar bij een luxatie naar voren:
–   De schouder lijkt meer hoekig te staan
–   Het acromion is prominent zichtbaar
–   Er is onder en voor het acromion een harde zwelling voelbaar
–   De arm wordt antalgisch gehouden in lichte abductie en externe rotatie

Oorzaak

Een ontwrichting ontstaat door een plotselinge beweging zoals een val of een ruk aan de arm. Indien de kracht groot genoeg is kan de kop bij een luxatie de kraakbeenrand (het labrum) los scheuren. Vaak scheurt daarmee ook het kapsel, dat versterkt is met banden (ligamenten), aan de voorzijde los. Dit zorgt ervoor dat de bumperfunctie nadien ontbreekt en het kapsel met de ligamenten aan de voorzijde niet meer op spanning staat bij bewegen van de arm naar achter. Bij bewegen van de arm naar achter wordt de kop naar voor geduwd. Bij onvoldoende tegenkracht kan de kop van de schouder daarom een volgende keer veel makkelijker over de voorrand van de kom schieten en dus opnieuw luxeren.

Mogelijke behandelingen zijn:

 • Manueeltherapie
 • Dry needling
 • Shockwave therapie
 • EPTE therapie
 • Massagetechnieken
 • Rekkingstechnieken
 • Medical taping (een methode waarbij elastische tape wordt gebruikt die de spieren ruimte geeft zich te herstellen)
 • Functionele training
 • Sportspecifieke revalidatie

Fysio voor Schouderklachten, Fysiotherapie Beuzenberg Groningen & Peize

 • Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
 • Specialisaties in onder andere sportrevalidatie, manuele therapie, dry needling en echografie.
 • Wij hanteren geen wachtlijst.
 • Gevestigd aan de Noorderhaven 18 in het centrum van Groningen
 • Gevestigd aan de Westerhaven 64 in het centrum van Groningen
 • Gevestigd aan de Zr. Kleveringa straat in Peize

Fysiotherapie Beuzenberg beschikt over twee locaties in Groningen en 1 locatie in Peize. Alle locaties zijn goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Zie 9292 voor actuele reisinformatie voor het openbaar vervoer. Mocht u met de auto komen kunt u in Groningen het beste parkeren in de parkeergarage onder de Mediamarkt aan de Westerhaven. Bij de locatie aan de Noorderhaven kunt u langs de gracht aan de Noorderhaven of in parkeergarage ossenmarkt parkeren.