Fysiotherapie Beuzenberg

9.6 / 10 | 54 waarderingen

Shockwave Therapie – Groningen & Peize

Shockwave therapie Groningen - Fysiotherapie Beuzenberg

Shockwave therapie in Groningen bij Fysiotherapie Beuzenberg

Bij Fysiotherapie Beuzenberg in Groningen en Peize kunt u nu ook terecht voor shockwave therapie. Steeds meer behandelaars kiezen ervoor shockwave therapie actief in te zetten bij uiteenlopende klachten aan het bewegingsapparaat. Uit recent en betrouwbaar onderzoek blijkt dat shockwave in veel gevallen betere resultaten oplevert dan traditionele behandelmethodes.

Shockwave therapie in Groningen pakt de pijn direct bij de bron aan, zonder medicatie of chirurgische ingreep, en dat maakt deze aanpak uniek. De therapie is inmiddels wetenschappelijk onderbouwd en de positieve effecten zijn overtuigend aangetoond. Bent u op zoek naar een moderne en resultaatgerichte behandeling van uw klachten? Dan kunt u bij ons in Groningen terecht voor een behandeling met shockwave therapie.

Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie is een behandeltechniek waarbij het lichaam aan krachtige  ‘schokgolven’ wordt blootgesteld. De behandelaar richt de schokgolven met een speciale behandelkop precies op de plek van de klacht. De bekendste medische toepassing is in het ziekenhuis bij het vergruizen van nierstenen met behulp van shockwaves.

Binnen onze praktijk in Groningen passen we de shockwave therapie toe voor het behandelen van pees- en spierklachten zoals bijv. bij een tennisarm, hielspoor, schouderklachten (met of zonder verkalking), achillespeesklachten of kniepeesklachten (jumpers knee).

Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie. Daarnaast Kunnen kalkformaties afgebroken worden met behulp van de shockwave therapie.

Voor welke klachten is shockwave therapie geschikt?

Shockwave therapie wordt in onze praktijk in Groningen met succes toegepast bij diverse spier- en peesklachten. De behandeling is vooral effectief wanneer klachten hardnekkig zijn en onvoldoende reageren op andere therapieën. Enkele veelvoorkomende indicaties zijn:

Wilt u weten of shockwave therapie in uw situatie geschikt is? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies.

Wanneer is shockwave therapie niet geschikt?

De behandelaars raden shockwave therapie in bepaalde situaties af, ondanks de effectiviteit bij veel klachten. Onze therapeuten in Groningen houden hier altijd rekening mee tijdens het intakegesprek. Contra-indicaties voor shockwave therapie zijn onder andere:

  • Acute infecties in het te behandelen gebied
  • Scheuren in de rotator cuff (bij schouderklachten)
  • Kwaadaardige aandoeningen (zoals tumoren)
  • Behandeling van het hoofd of de wervelkolom
  • Kinderen met nog niet gesloten groeischijven
  • Behandeling in de buikregio bij zwangere vrouwen
  • Aandoeningen met een verstoorde bloedstolling
  • Patiënten met een pacemaker
  • Implantaten in het gebied waar behandeld moet worden

Twijfelt u of shockwave therapie voor u geschikt is? Neem dan gerust contact met ons op. We bekijken graag samen met u wat mogelijk is in uw situatie.

Neem contact op

Echografie en shockwave therapie

Het gebruik van echografie biedt veel meerwaarde bij het toepassen van shockwave therapie. Dankzij echografisch onderzoek kan het probleemgebied, zoals een geïrriteerde pees of een kalkneerslag, nauwkeurig in beeld worden gebracht. Hierdoor is het mogelijk om de behandeling heel gericht toe te passen, precies op de plek waar de klacht zich bevindt. In onze praktijk in Groningen combineren we echografie met shockwave therapie om zo effectief en doelgericht mogelijk te behandelen.

Shockwave therapie bij spasticiteit

Steeds meer behandelaars zetten shockwave therapie in bij spasticiteit, en niet zonder reden: de resultaten verrassen vaak in positieve zin. De therapie helpt niet alleen om pijn en functionele beperkingen te verminderen, maar draagt ook bij aan het verlichten van cosmetische en verzorgingsgerelateerde problemen.

Spasticiteit is wereldwijd een veelvoorkomende oorzaak van houdings- en bewegingsproblemen, met name binnen de (kinder)revalidatie. Patiënten met een beroerte (CVA), multiple sclerose of cerebrale parese ervaren vaak blijvende beperkingen door verhoogde spierspanning (spiertonus) en een verminderde beweeglijkheid.

Spasticiteit gaat gepaard met een verhoogde spiertonus/spierspanning en als gevolg daarvan een verminderde beweeglijkheid. Een omvangrijk probleem met dito behandeling. Die behandeling kent vele facetten waarin o.a. fysiotherapie, spalktherapie, orale medicatie, botoxinjecties en een incidentele chirurgische ingreep gecombineerd worden.  Shockwave therapie neemt hier een steeds belangrijker wordende plek in.

De behandeling kan op korte termijn verlichting geven. In de praktijk zien we dat het onbehaaglijke gevoel in gespannen spieren afneemt en dat patiënten daarna beter reageren op oefentherapie. Dit leidt vaak tot een merkbare verbetering van de functionaliteit, een waardevolle stap vooruit in het revalidatieproces.

Shockwave therapie als alternatief voor botox

Veel behandelaars gebruiken botox om spierspanning te verminderen, maar deze methode heeft ook duidelijke nadelen. Hoewel botox de spiertonus tijdelijk verlaagt, is het een krachtige neurotoxine en kan het bijwerkingen veroorzaken zoals:

  • Spierzwakte
  • Braken
  • Incontinentie
  • Luchtweginfecties
  • Slikproblemen, met risico op longontsteking

Daarnaast is een botoxbehandeling erg duur, legt het een spier als het ware lam en is het pijnlijk. Dat maakt het, zeker voor kinderen die voor de behandeling onder narcose moeten worden gebracht, geen prettige behandeling.

Voor veel mensen is shockwave therapie een comfortabeler alternatief. De behandeling is minder ingrijpend, veroorzaakt zelden bijwerkingen en helpt de spierspanning op een natuurlijke manier te verminderen. Daarnaast sluit shockwave therapie goed aan op andere vormen van fysiotherapie en ondersteunt het het herstel van de beweeglijkheid en het functioneren van het lichaam.

De voordelen van shockwave therapie

Hoewel botox bij sommige dieper gelegen spierproblemen effectiever kan zijn, is shockwave therapie (ESWT) in veel gevallen een waardevol alternatief. Het is breed inzetbaar en biedt meerdere voordelen ten opzichte van andere behandelmethoden:

  • Tot wel 85% voordeliger dan botoxinjecties
  • Veilig en zonder schadelijke bijwerkingen
  • Niet-invasief: geen naalden of narcose nodig
  • Snel (functioneel) resultaat
  • Over het algemeen pijnvrij
  • Effect houdt langdurig aan
  • Slechts een beperkt aantal behandelingen nodig
  • Uitvoerbaar door een gespecialiseerde fysiotherapeut

Wilt u weten of shockwave therapie voor uw situatie geschikt is? Neem gerust contact op met onze praktijk in Groningen voor meer informatie of een persoonlijk advies.

Hoe werkt shockwave therapie bij spasticiteit?

Sinds 2017 zijn er nieuwe inzichten ontstaan over de werking van shockwave therapie bij spasticiteit. Uit onderzoek blijkt dat shockwave invloed heeft op de neuromusculaire overgang: het punt waar zenuwen de spieren aansturen. Door deze prikkeloverdracht tijdelijk te verminderen, neemt de spierspanning (tonus) af.

Veel professionals beschouwen shockwave therapie als een veilige, effectieve en niet-invasieve manier om spasticiteitsklachten te verminderen. De methode is praktisch toepasbaar en vormt vaak een waardevolle aanvulling op bestaande behandelingen. Toch is shockwave therapie bij spasticiteit nog niet overal standaard onderdeel van de behandeling, omdat het tijd kost voordat nieuwe methodes volledig zijn ingebed in de zorg. Gelukkig groeit de bekendheid snel: steeds meer revalidatiecentra en fysiotherapiepraktijken, ook in Groningen, bieden deze therapie inmiddels aan.

Vergoeding van shockwave therapie

Fysiotherapie Beuzenberg in Groningen biedt shockwave therapie volledig vergoed aan via de aanvullende verzekering. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. In tegenstelling tot veel andere praktijken rekenen wij geen eigen bijdrage voor shockwave behandelingen. U kunt dus zonder extra kosten gebruikmaken van deze therapie.

Wilt u weten of uw verzekering de behandeling dekt of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Shockwave Therapie – Groningen & Peize – Fysiotherapie Beuzenberg

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Beuzenberg.

Neem contact op

Plan direct een shockwave behandeling in Groningen of Peize

U kunt zonder verwijsbrief een afspraak maken voor shockwave therapie bij Fysiotherapie Beuzenberg.  Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie en werken zonder wachtlijst, zodat u snel geholpen wordt. Specialisaties in onder andere sportrevalidatiemanuele therapiedry needlingshockwave en echografie. Dankzij onze vijf locaties in Groningen én een vestiging in Peize is er altijd een behandelaar bij u in de buurt. Bekijk hieronder al onze locaties en kies de vestiging die het beste bij u past om direct een afspraak te plannen.

  • Gevestigd aan de Noorderhaven 18 in het centrum van Groningen
  • Gevestigd aan de Westerhaven 64 in het centrum van Groningen
  • Gevestigd aan de Griffeweg 11 binnen Medisch Centrum de Stadspoort in Groningen
  • Gevestigd aan de zr. Kleveringastraat 101-c binnen Medisch Centrum Peize

Veelgestelde vragen over shockwave

Wordt shockwave therapie vergoed?

Ja, shockwave therapie bij Fysiotherapie Beuzenberg in Groningen wordt volledig vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars en brengen geen eigen bijdrage in rekening. U hoeft dus geen extra kosten te verwachten wanneer u aanvullend verzekerd bent.

Doet shockwave therapie pijn?

Shockwave therapie is over het algemeen niet pijnlijk, maar u kunt tijdens de behandeling wel een licht onaangenaam gevoel ervaren, vooral als het behandelde gebied gevoelig is. De behandelaar stemt de intensiteit altijd af op uw situatie. De meeste mensen ervaren de behandeling als goed te verdragen en merken snel resultaat na afloop.

Hoeveel behandelingen heb ik gemiddeld nodig?

Meestal zijn er drie tot zes shockwave behandelingen nodig om een merkbaar resultaat te bereiken. Hoeveel sessies precies nodig zijn, hangt af van uw klacht en hoe uw lichaam daarop reageert. Tijdens de intake brengen we uw klachten in kaart en krijgt u een behandelplan op maat, afgestemd op wat u nodig heeft.

Wat is het verschil tussen shockwave therapie en botox?

Het belangrijkste verschil is dat shockwave therapie een natuurlijke, niet-invasieve behandelmethode is, terwijl botox werkt via injecties met een neurotoxine. Shockwave therapie richt zich op het stimuleren van herstel en het verminderen van spierspanning via mechanische schokgolven. Botox legt spieren tijdelijk stil en kent meer bijwerkingen. Daarnaast is shockwave therapie goedkoper, veiliger en geschikt voor herhaalde toepassing zonder schade.

Start chat
Heeft u een vraag?
Hi, kunnen wij u ergens mee van dienst zijn?