Fysiotherapie Beuzenberg

9.6 / 10 | 50 waarderingen

Fysio’s behandelen dubbel zoveel mensen met langdurige covid als jaar eerder

6 april, 2022


Fysiotherapeuten behandelen momenteel twee keer zoveel coronapatiënten met langdurige klachten als ongeveer een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van beroepsvereniging Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), waar NU.nl om vroeg. Ook het ministerie van Volksgezondheid ziet het aantal mensen dat na een besmetting hardnekkige klachten overhoudt snel stijgen.

Momenteel behandelen fysiotherapeuten ruim 120.000 mensen met langdurige covid. Dat waren er in mei vorig jaar ‘slechts’ 60.000.

“En nog eens 80.000 Nederlanders hebben al maandenlange fysiotherapie gehad, maar zijn inmiddels hersteld”, voegt een KNGF-woordvoerder toe.

Een langdurig zieke coronapatiënt wordt gemiddeld drie maanden door een fysiotherapeut behandeld. “Maar er zijn opvallende uitschieters naar boven. Zo zijn er mensen die ruim een half jaar regelmatig naar de fysio moeten”, aldus de woordvoerder.

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij langdurige covid (long covid):

  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Aanhoudende koorts
  • Langdurig verlies van reuk- of smaakvermogen
  • Depressie
  • Vergeetachtigheid
Het aantal langdurig zieke coronapatiënten bij fysio's is opnieuw verdubbeld.
Het aantal langdurig zieke coronapatiënten bij fysio’s is opnieuw verdubbeld.
Foto: ANP

Zorgadviseurs overvallen door toestroom van patiënten

De organisatie C-support, die langdurige zieke coronapatiënten helpt de juiste zorgverleners te vinden, meldt een ruime verdrievoudiging van het aantal cliënten sinds medio vorig jaar, naar dertienduizend. “Afgelopen maanden ontvingen wij zo’n duizend aanmeldingen per maand”, zegt directeur Annemieke de Groot. “We zijn overvallen door die enorme toestroom van mensen.”

Volgens De Groot gaat het desondanks om “het topje van de ijsberg”, omdat veel Nederlanders eerst op eigen houtje hun problemen proberen op te lossen. “Dit zijn bijvoorbeeld niet de patiënten die in het ziekenhuis belanden. We zien dat veel van onze patiënten te snel weer hun leven weer willen oppakken.”

De patiënten die zich bij C-support melden, worden door de lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten na een besmetting vooral geraakt in hun sociale leven en hun werk en inkomen. Drie kwart van de patiënten is vrouw en ruim de helft is tussen de veertig tot zestig jaar, terwijl drie op de tien patiënten twintig tot veertig jaar oud zijn. Het is niet precies duidelijk waarom zoveel meer vrouwen zich melden.

Hoewel nog altijd veel nieuwe hulpzoekenden zich melden, is De Groot gematigd positief over de toekomst. Zo lijkt de toestroom langzaamaan af te vlakken. “Mogelijk leidt omikron tot minder gevallen van langdurige covid”, aldus De Groot. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. “De vele vaccinaties en nieuwe boosterprikken helpen ook.”

Ministerie twijfelt nog over voortzetten financiële regeling

Volgens De Groot is de behoefte naar veel soorten zorg gestegen. Naast fysiotherapie gaat het bijvoorbeeld ook om oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. Door een regeling vanuit het ministerie van Volksgezondheid kan die zorg onder voorwaarden vanuit het basispakket vergoed worden.

De regeling kwam eigenlijk al in augustus 2021 te vervallen, maar werd toen met een jaar verlengd. Tot juli vorig jaar hebben zeker 80.000 mensen ervan gebruikgemaakt, meldt een woordvoerder van het Zorginstituut Nederland aan NU.nl.

Uit prognoses van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat bewindslieden in december al rekening hielden met een verdere stijging naar ruim 106.000 mensen. Officiële cijfers worden binnenkort verwacht.

Het is onzeker of de financiële regeling voor zogeheten paramedische herstelzorg opnieuw verlengd wordt. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat een nieuwe verlenging “de aandacht heeft” van de minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder. Zij zou echter willen wachten op onderzoek van onder meer het Radboudumc over de effectiviteit van de regeling.

Volgens het KNGF hadden er tot december 2021 al fors meer mensen baat bij fysiotherapie dan de ‘slechts’ 106.000 die toen werden ingeschat. Waarom zij geen aanspraak maakten op de vergoeding, is nog niet duidelijk.

(bron: Nu.nl)

Deel dit bericht

Start chat
Heeft u een vraag?
Hi, kunnen wij u ergens mee van dienst zijn?