Fysiotherapie Beuzenberg

9.6 / 10 | 50 waarderingen

Shockwave therapie bij spasticiteit

23 juli, 2020


Shockwave therapie bij spasticiteit kan op korte termijn veel effect hebben

Shockwave therapie (ESWT) is oorspronkelijk ontwikkeld voor de vergruizing van nierstenen. Later kwamen hier de musculoskeletale toepassingsgebieden bij. Nog steeds worden aan deze lijst nieuwe indicaties toegevoegd, omdat de shockwaveprikkel bijzondere effecten in het lichaam geeft. De behandeling van de gevolgen van spasticiteit met shockwave therapie is daar een goed voorbeeld van.

Spasticiteit vormt wereldwijd namelijk een enorm probleem en is één van de grootste oorzaken van houdings- en bewegingsgerelateerde aandoeningen binnen de (kinder)revalidatie. Een fors aantal van de patiënten met een CVA, multipele sclerose of cerebrale parese ervaart problemen als gevolg van spasticiteit.

Usual care bij spasticiteit

Spasticiteit gaat gepaard met een verhoogde spiertonus en als gevolg daarvan een verminderde ROM. Dit brengt pijn, functionele beperkingen (zoals lopen, fijne motoriek en transfers), cosmetische- en eventuele verzorgingsproblemen met zich mee. Een omvangrijk probleem met dito behandeling. Die behandeling kent vele facetten waarin o.a. fysiotherapie, spalktherapie, orale medicatie, botoxinjecties en een incidentele chirurgische ingreep gecombineerd worden.

Een alternatief voor botox?

Botox is een bekende en veelgebruikte behandelvorm die weliswaar een tonusdaling geeft, maar ook behoorlijk wat nadelen kent. Zo is het een zeer dodelijke gifstof en kan de behandeling gepaard gaan met enkele zeer ongewenste bijwerkingen zoals spierzwakte, braken, incontinentie, infectie van de luchtwegen, slikstoornissen en hieraan gerelateerde longontsteking en zelfs overlijden. Daarnaast is een botoxbehandeling erg duur, legt het een spier als het ware lam en is het pijnlijk. Dat maakt het, zeker voor kinderen die voor de behandeling onder narcose moeten worden gebracht, geen prettige behandeling. Gelukkig bestaat er een goed alternatief!

Hoewel botox wellicht geschikter is voor het behandelen van dieper gelegen spieren, kan ESWT voor een groot aantal behandelindicaties gebruikt worden. De voordelen van shockwave therapie zijn:

  • Tot 85% goedkoper dan botoxinjectie
  • Veilig
  • Niet-invasief
  • Snel (functioneel) resultaat
  • Pijnvrij
  • Langdurig effect
  • Slechts enkele sessies nodig
  • Kan door de fysiotherapeut gedaan worden

Shockwave therapie bij spasticiteit kan op korte termijn veel effect hebben. Het primaire doel is om het onbehaaglijke gevoel in de spastische spieren te verminderden, vervolgens zien we vaak een spectaculaire vooruitgang in de reguliere (oefen)therapie met als gevolg een verbetering in functionaliteit. Een zeer nuttige voorwaarde scheppende handeling

Hoe werkt shockwave therapie bij spasticiteit?

Shockwave therapie laat verbluffende resultaten zien bij patiënten die kampen met spasticiteit. Sinds de zomer van 2017 zijn er nieuwe inzichten in het werkzame mechanisme achter shockwave op spasticiteit. Shockwave heeft namelijk effect op de neuromusculaire overgangen waardoor er minder prikkelgeleiding plaatsvindt en de spiertonus afneemt.

ESWT wordt beschouwd als een veilige, effectieve, praktische en niet-invasieve methode om de symptomen van spasticiteit te verminderen. Het vormt daarmee een waardevolle aanvulling op de behandeling van deze groep patiënten. Jammer genoeg wordt dit slechts mondjesmaat toegepast. Waarom is dat eigenlijk? Dat is vrij simpel. Het is state of the art en daardoor nog niet bekend onder een breed publiek. Het neemt nu eenmaal tijd in beslag voordat nieuwe innovatieve behandelmethoden hun weg naar de dagelijkse praktijk gevonden hebben. Desalniettemin implementeren steeds meer revalidatiecentra en particuliere praktijken deze behandelvorm.

Hoe ziet een shockwave behandeling er uit?

(Inter)nationale ervaring leert dat met shockwave therapie, i.c.m. de zogenaamde D-actor behandelkop, zeer goede resultaten behaald worden. Hoe pak je de behandeling vervolgens aan? Je behandelt de betreffende spierbuik door deze systematisch af te werken. Zorg dat je de hele spier bestrijkt en je voelt de spanning uit de spier trekken. Om dit te bereiken ben je zo’n 3 minuten per spierbuik bezig. De praktijk leert dat er slechts 3 behandelingen (1x p/w) nodig zijn voor een langdurige tonusdaling van zo’n 3 maanden. In de tussentijd gaan de oefentherapie en eventuele andere therapieën gewoon door. Met shockwave therapie verminder je in sterke mate de gevolgen van spasticiteit en verbeter je de kwaliteit van leven aanzienlijk.

Wat zijn de voordelen van shockwave therapie bij spasticiteit?

Direct na de eerste behandeling is er al een duidelijke verbetering van de ROM en pijn . Dit vertaalt zich in een beter looppatroon en een functioneler gebruik van de arm/hand. Het inzetten van andere therapeutische interventies wordt op deze manier gemakkelijker en effectiever, dan wanneer alleen intensieve fysiotherapie wordt gegeven. De combinatie van deze twee is dus erg sterk. Je haalt meer uit de oefentherapie en patiënten kunnen beter verzorgd worden. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld smetplekken als gevolg van een dichtgeknepen hand.

Vergoeding shockwave therapie

Bij Fysiotherapie Beuzenberg wordt shockwave therapie volledig vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Wij hebben een contract met iedere zorgverzekeraar. In tegenstelling tot veel andere praktijken vragen wij geen eigen bijdrage voor de shockwave behandelingen.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Shockwave bij Fysiotherapie Beuzenberg Groningen

Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
Specialisaties in onder andere sportrevalidatie, manuele therapie, dry needling, shockwave en echografie.

Wij hanteren geen wachtlijst.

Gevestigd aan de Noorderhaven 18 in het centrum van Groningen
Gevestigd aan de Westerhaven 64 in het centrum van Groningen
Gevestigd aan de zr. Kleveringastraat 101-c binnen Medisch Centrum Peize

Deel dit bericht

Start chat
Heeft u een vraag?
Hi, kunnen wij u ergens mee van dienst zijn?