Fysiotherapie Beuzenberg

9.7 / 10 | 5 waarderingen

BPPD (Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid)

23 juli, 2020


Wat is BPPD?

BPPD (benigne paroxysmale positieduizeligheid) is een vorm van draaiduizeligheid die ontstaat bij een plotselinge verandering van de stand van het hoofd. De precieze oorzaak voor deze aandoening is nog onbekend, maar is gelegen in het evenwichtsorgaan. Men vermoedt dat loszittende oorsteentjes in het binnenoor door snelle positieverandering neerslaan op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit leidt tot kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot draaiduizeligheid.

De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en is vaak aanwezig in lig. Dit is een kenmerkend verschil van BPPD met andere vormen van duizeligheid. Verder zijn typische uitlokkende momenten: omdraaien in bed, overeind komen uit bed, naar boven kijken (met hoofd in extensie, bijv. ophangen van de was, ramen zemen), voorover bukken en draaien van het hoofd (achterom kijken).

Behandeling ( Epley-manoeuvre) bij Fysiotherapie Beuzenberg Groningen / Peize

De therapeuten van Fysiotherapie Beuzenberg in Groningen en Peize  zijn goed getraind in het behandelen van BPPD.

BPPD is een vorm van duizeligheid die vaak goed te behandelen is. Door het uitvoeren van bepaalde bewegingen met het hoofd kunnen de aanvalsgewijze klachten gunstig worden beïnvloed. De Epley-manoeuvre is daarbij uiterst effectief(90% successrate), maar moet soms enkele malen worden herhaald. Uw therapeut  van Fysiotherapie Beuzenberg Groningen/Peize adviseert en begeleidt u hierbij. Daarnaast krijgt u huiswerkoefeningen en tips mee om de klachten verder te verhelpen.

Let op: Het is wel verstandig dat iemand u bij de behandelingen brengt en haalt omdat u na afloop wat duizelig kunt zijn.

fysiotherapie Beuzenberg Groningen & Peize

  • Al onze fysiotherapeuten staan geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.
  • Specialisaties in onder andere sportrevalidatiemanuele therapiedry needling, shockwave en echografie.
  • Wij hanteren geen wachtlijst.
  • Gevestigd aan de Westerhaven 64 in het centrum van Groningen
  • Gevestigd aan de Zr. Kleveringastraat in Peize

Deel dit bericht

Start chat
Heeft u een vraag?
Hi, kunnen wij u ergens mee van dienst zijn?